Ervaringen van cliënten

Ervaringen met Haptotherapie

-Elke (augustus 2023); Na jarenlang altijd maar door te blijven gaan en mijn grenzen voorbij te zijn gelopen, heb ik bij haptotherapie geleerd om even stil te staan bij wat ik nou eigenlijk voel en wat IK wil. De oefeningen gaven mij veel inzicht in hoe ik de afgelopen jaren heb gehandeld en hoe ik die patronen kon doorbreken. Hierdoor kan ik nu mijn grenzen beter bewaken en kiezen voor wat ik zelf wil. Door haptotherapie ben ik weer meer bij mijn gevoel gekomen.

-Julia (februari 2023); Overspannen en uitgeblust strompelde ik, voor mijn gevoel, de praktijk van Marielle binnen. Ik was vermoeid en zocht hulp en handvaten om me weer beter te gaan voelen.
Samen gingen we opzoek naar mijn patronen en mechanismes. Marielle liet me inzien dat, hoe ik me voel niet altijd overeenkomt met hoe ik me uit. Ze liet me ervaren hoe het is om voor mezelf te kiezen. Ze stelde me gerust dat niet alles direct zal lukken, maar dat ik het altijd opnieuw kan proberen. Door de oefeningen werden inzichten ervaringen. Door Marielles onderzoekende vragen leerde ik mezelf beter kennen. Ze bood me de helpende hand en het vertrouwen om mijn patronen te veranderen. 

Door haar altijd verrassende en geniale metaforen leerde ik mijn gevoelswereld beter kennen en konden we af en toe ook enorm lachen. Als ik er op terugkijk voelt het als een zoektocht naar mezelf die ik samen met haar heb afgelegd als een steuntje in mijn rug.
Ze biedt een veilige plek om te zoeken, te mislukken, te ontdekken, te proberen en te groeien.

-Karin (januari 2022); Inmiddels weer een maand verder met mijn nieuwe ik. De veranderingen worden steeds zichtbaarder, voelbaarder. Eigenschappen die voorheen niet in me op kwamen als mogelijk iets wat ik zou kunnen. Zoals even vriendelijk en ruimdenkend met mezelf omgaan, als met anderen. Foutjes accepteren. Als het anders loopt dan hoe ik vind dat het zou moeten, dat pad ook goedkeuren. Mezelf omarmen, liefhebben, mezelf laten zijn i.p.v. een rol aannemen van hoe ik denk en vind dat ik wel een goed mens zou zijn. Ondenkbaar dat ik mezelf zo lang zo tekort heb kunnen doen. Maar niet verdrietig om die periode. Dankbaar juist voor hoe ik me nu mag voelen. Dát ik mag voelen. Ik kan wel janken, bij wijze dan. De altijd aanwezige stress, toen. Om alles. Om niks. Mezelf afzeiken, uitschelden. Om een theedoek die valt. Om 2 min later het huis verlaten dan ik in mijn hoofd had. Om een zin die ik weer eens geforceerd uitsprak, omdat ik me zo ongemakkelijk kon voelen bij mezelf, laat staan bij anderen. Alle energie die ik opdeed uit het moois wat ik om me heen zag en ervaarde werd gelijk gemaaid met de grond door mijn innerlijke criticus. Dankzij de haptotherapie heb ik die criticus kunnen loskoppelen van mijn hele zijn en gaan zien als een onderdeel van mij. Mijn gezonde ik kreeg daardoor bestaansrecht. En heeft het roer overgenomen. Stapje voor stapje. En toch ook razendsnel. Te weten hoe lang die afzeik-modus de regie heeft gehad! Ik ben intens dankbaar voor wat de afgelopen periode mij gebracht en geleerd heeft. Haptotherapie heeft me dichter bij mezelf gebracht. Mijn ware ik, ontdaan van oude aangeleerde inmiddels ongewenste ingebakken “eigenschappen”.
We hebben liefdevol die afzeikmodus vd troon gestoten. Achterin m’n bus zit ‘ie nu. Mijn gezonde ik trots achter het stuur. Niet arrogant of zelfingenomen. Maar zelfverzekerd, vredig, doelgericht. Cruisend in een wereld waarin ik niet meer alleen mooie dingen buiten mezelf waarneem, maar voortaan ook in mezelf. Wat een verrijking.

-Joost (november 2021); Ik had veel onrust in mijn hoofd en lijf, kon moeilijk dingen loslaten. Doordat ik de, op het oog subtiele oefeningen, meteen kon vertalen naar mijn persoonlijke thema`s, lukte het mij steeds meer om dat, wat ik tijdens de sessies ervaren had, toe te passen in dagelijkse situaties. Het fijne van de sessies vind ik de combinatie van reflecteren op jezelf en het fysiek ondervinden van de dingen die spelen in je lijf. Doordat ik mij bewust ben geworden van mijn vaste patronen, lukt het me makkelijker om zaken los te laten.

-Petra (december 2020); Ik vond het moeilijk om bij mezelf te blijven in contact met anderen. Ik paste me snel aan. Dit koste me zoveel energie dat ik overprikkelt raakte. Me boos voelde. En daarna veel tijd nodig had om weer tot mezelf te komen.
Door de oefeningen en gesprekken met Mariëlle durf ik nu beter mijn eigen kleur te laten zien en mijn grenzen aan te geven. Het heeft me geholpen te beseffen dat ik er mag zijn zoals ik ben. Dat ik een stem heb die gehoord mag worden.

Sarah (augustus 2020); Ik wilde meer vertrouwen ontwikkelen na een burn-out. Puur op gevoel heb ik gekozen voor haptotherapie en voor Voelkracht. Door de oefeningen te doen en met openheid naar mijn gevoel en opkomende gedachten te kijken – samen met Mariëlle – is het vertrouwen er bijna ongemerkt ingeslopen. Ik sta weer steviger in mijn schoenen, durf de wereld met vertrouwen tegemoet te treden en ben me ervan bewust dat de beren op de weg vooral in mijn hoofd bestaan.

-Paul (december 2019) Uitleggen hóe haptotherapie heeft gewerkt voor mij, vind ik nog steeds moeilijk. Wat ik wél weet, is dat ik me stukken beter voel nu een negental sessies verder. Dat we oefeningen hebben gedaan die confronterend waren en dat ik me op die momenten erg kwetsbaar voelde. Dat het tegelijkertijd een opluchting was om situaties en pijn die ik nooit écht doorleefd had, nu eindelijk eens aan te kijken en eruit te gooien.

-Lady (2019) Voordat ik aan haptotherapie begon, zat ik in een diep dal; Ik was depressief, liep rond met veel onverwerkt leed en was mezelf helemaal kwijtgeraakt. Twijfel en onzekerheid namen de overhand waardoor mijn gevoel op de achtergrond raakte.
Door de behandelingen heb ik veel leed kunnen verwerken en losgelaten. Bovendien heb ik geleerd om beter naar mijn lichaam te luisteren en er gehoor aan te geven. Daarbij heb ik ook geleerd hoe ik mijn grenzen aan kan geven waardoor ik me zelfverzekerder voel.
Ik durf nu te zeggen dat ik mezelf weer gevonden heb, veel positiever in het leven sta en ‘mijn ruimte’ neem.

Myrthe (2018);
Ik ben bij Voelkracht terecht gekomen omdat mijn belevingswereld en handelen steeds meer door mijn hoofd bepaald werden. Ondanks dat ik voelde dat dit een ongewenste richting was, lukte het mij niet om het gevoel toe te laten en ontspanning te vinden. Mariëlle heeft mij geholpen om mezelf en mijn welzijn centraal te stellen, en een basis te leggen om weer regie op mijn leven te krijgen. Dit is een persoonlijk proces waarbij verandering bij jezelf ligt. Inzichten werden gecreëerd door mijn waarden bloot te leggen, en te voelen hoe toepassing van deze waarden in praktijksituaties leidt tot het maken van andere keuzes. Deze inzichten helpen mijn grenzen (ook op lange termijn) te bewaken.

-Suzan (2018);
Door slapeloosheid, oneindige gedachten-cirkeltjes in mijn hoofd, continue een bonzend hart en een gevoel alsof iemand mijn keel dichtkneep kwam ik bij de praktijk van Mariëlle terecht. Hier werd ik ontvangen door een betrokken en open vrouw die me middels de fysieke oefeningen op de bank heeft laten voelen waar mijn grenzen liggen. Die me hebben laten inzien en begrijpen op welke manier ik de sleutel tot diep weggestopte emoties kan vinden én hoe ik de oorzaak kan achterhalen van deze emoties. Mariëlle gaf me handvatten om rust en ruimte in mijn leven te creëren, waardoor ik nu echt kan genieten van de dingen waar je van hoort te genieten én nog belangrijker.. van mijn rust.

Christa (2017);
Haptotherapie heeft me geholpen om meer bewust te zijn van mijn gedrag. Ik heb een wat afwachtende houding t.o.v. anderen en gaf vaak anderen de leiding. Haptotherapie liet me deze momenten beleven. Dit gaf me de bewustwording van mijn gedrag op de cruciale momenten. Het heeft me geleerd dat ik altijd zelf de keuze heb wat ik doe en dat ik ook zelf het initiatief kan nemen. Het hielp me het meest om in het dagelijks leven met de ‘handvatten’ die je uit de sessies mee neemt, te oefenen.

Ik kwam bij Mariëlle omdat ik niet goed meer kon omgaan met dit patroon en me geen raad mee wist hoe ik het aan moest pakken. Je kunt dingen wel rationaliseren maar als dat niet helpt raad ik haptotherapie zeker aan, vooral omdat je op je gevoel wordt getriggerd en dat onthoud je beter. Daarnaast is Mariëlle altijd begripvol en voelde ik me op mijn gemak bij haar.

– Sanne (2017);
Doordat mijn gedachten vaak de overhand hebben, voelde ik me beperkt in mijn vrijheid om mezelf te laten zien.

Met name de fysieke oefeningen op de bank en de aanraking hebben me geholpen om de ruimte te kunnen nemen om mijn gevoelens te delen. Door dit te oefenen heb ik geleerd de signalen van mijn lijf eerder te herkennen. Nu kan ik hier naar handelen door me te uiten of er voor te kiezen de gevoelens en gedachten te laten zijn en (even) niks mee te doen. Tijdens een van de oefeningen werd ik enorm verrast door het zó eenvoudige inzicht, dat als ik graag gezien wil worden, ik mezelf zichtbaar zal moeten maken.

-Brigitte (2016);
Door de behandeling ben ik bewuster geworden van wat ik voel en wat dat met me doet. Het kostte tijd om patronen te doorbreken en (anders) te reageren. Wat haptotherapie me gebracht heeft?
Bewuster voelen dat ik er helemaal ben en beter voelen waar mijn grens ligt. Door letterlijk in beweging te komen kan ik nu mijn spanning (in voor mij moeilijke  situaties) doorbreken en verminderen. Ook heeft het mij geholpen meer ruimte in te nemen door van binnenuit ruimte te voelen. In plaats van te ‘verdwijnen in mijzelf’ kan ik mezelf steeds meer zichtbaar maken in het contact met anderen.

-Sylvia (2016);
Door de haptotherapie merk ik nu iedere dag dat ik dichter bij mezelf sta, me meer bewust ben van waar ik behoefte aan heb, en daar ook invulling aan kan geven. Ik neem meer ruimte voor mezelf en dat wordt door mijn omgeving nog geaccepteerd ook! Ik weet nu dat ik er óók mag zijn. Het gevoel van in contact staan met mezelf is fantastisch. Contacten met anderen zijn meer ontspannen en dat maakt me blij. Ik heb meer zelfvertrouwen, durf mezelf meer te laten zien en meer ruimte in te nemen, dat is wat Mariëlle in een paar sessies al bij mij voor elkaar heeft gekregen. Ik kan het iedereen aanraden.

Haptotherapie voor kind en ouder

-Pieter (8jr) en zijn ouders (2017);
We voelden ons door Mariëlle gezien en gesteund. De problemen waar we tegen aanliepen met Pieter kwamen ook in het spel/oefening naar voren. Daar leerden wij als ouders anders naar te kijken zodat we Pieter beter konden volgen en begrijpen. Wij zijn duidelijker geworden in wat we zeggen. Pieter zelf vertelt nu beter wat hij wil en niet wil, ’t heeft hem meer zelfvertrouwen gegeven.

Opvoedingsondersteuning d.m.v Video Interactie Begeleiding

-Irene, moeder en pleegmoeder (2016);
Het maken van video-opnames van mijzelf en mijn gezin vond ik in eerste instantie niet echt een fijn plan. Maar toen ik hoorde en zag bij het terugkijken van de opnames, wat Mariëlle daaruit kon halen gaf me dat juist energie. Ik heb gezien wat goed gaat en wat werkt naar de kinderen toe. In tweede instantie kon ik ook zien dat ik in mijn manier van leiding geven niet duidelijk overkwam en dat de kinderen daar ‘gebruik’ van maakten. Daar ben ik mee aan de slag gegaan waardoor er meer positieve aandacht voor elkaar en meer rust in huis is gekomen.